Pages

Tuesday, April 29, 2014

Satar Ikan Terengganu

assalamualaikum...

haish..terbau-bau lagi satar ni. sedapnya! kalau dulu tiap kali balik kampung mesti abah berhenti tepi jalan beli satar. makan panas2 dalam kereta, mabeles! sekarang ni jarang da beli sebab jalan da naik highway. so takda da makcik2 jual satar. orang pantai timur lagi2 ganu mesti tau kan satar.

so beberapa minggu yang lepas kebetulan abang ada futsal kat ganu. balik tu tengok macam2 dia beli. satar pun ada. terus panaskan sekejap dalam pemanggang. makan panas2! sedap!




sayangnya masa tu tengah alergic. tapi tetap jugak abes sebungkus dua. ikutkan nakje makan banyak tapi takut makin teruk. haa..btw jom tengok cara-cara buat satar ikan kat bawah ni.


Cara buat satar ikan: credit here
  1. Pertamanya isi ikan direbus hingga masak sebelum diangkat untuk dihancurkan.
  2. Isi ikan kemudian diadun bersama ramuan seperti kelapa parut, bawang besar, barang merah, cili hidup dan bahan perasa seperti garam, gula serta MSG dengan menggunakan mesin pengadun sehingga sebati.
  3. Adunan yang sudah siap kemudiannya dibungkus dengan menggunakan daun pisang berbentuk kon. 
  4. Satar kemudiannya dicucuk dan disusun rapat pada bilah buluh yang disediakan.
  5. Untuk setiap batang buluh, cucuk empat hingga lima bungkus satar.
  6. Satar boleh dibakar menggunakan dua cara iaitu menggunakan arang atau ‘griller’.
  7. Ketika membakar, jarak di antara bara api dan satar hendaklah tidak terlalu dekat supaya pembalut tidak hangus dan isi masak sepenuhnya.
  8. Ketika membakar, harus bijak dan api jangan terlalu kuat kerana dikhuatiri daunnya hangus dan menjadikan satar tidak enak.
  9. Bakar di atas bara api hingga keperangan (seperti pulut udang).

31 comments:

  1. Idah tak pernah makan satar... dan tak pernah teringin untuk mencuba.. idah bayangkan satar nie rasanya lebih kurang macam otak2 kot... hehehe... otak2 pun kita tak makan... :D rugi kan...

    ReplyDelete
  2. Dik An suka gila makan satar ni hehe...sedap !

    ReplyDelete
  3. saya suka jugak satar..tapi susah jumpa yang sedap sekarang..

    ReplyDelete
  4. ha ini soklan yang mungkin sound sort of stupid, rasa dia cam mana tu nana? lebih sedap dari otak2 ker? atau lebih kurang rasa otak2???

    ReplyDelete
  5. aishhh nampak sdp la nana..lya tak pernah mkn lgi tu

    ReplyDelete
  6. Adusss.. meleleh air liur kyus.. slurppp..

    ReplyDelete
  7. aduhai sedap nya nana.. tb2 kecur air liur tengok sata ni

    ReplyDelete
  8. kalau gi tganu, especially holiday ke cherating wajib aida beli satar!!! antara makanan kegemaran.

    ReplyDelete
  9. ecah memang suka makan ni.. huhu.. akak, bak mai sikit.. =p

    ReplyDelete
  10. hana suka satar. tp ada org bt tak sedap. huhu

    #maaf dah lama tak singgah. masalah hati. rindu nya :'(

    ReplyDelete
  11. Assammualikum nana..tima ksih sdi snggah ke blog sya eh..sya kuranh suka sata..sbb aritu termkn yg ikn yg gatalkan lelngit..smpi skrg x mkn sata dah.huhu

    ReplyDelete
  12. Selalu kalau order otak otak dia serve dgn satar ni sekali kan? Tapi Nad tak pernah nak rasa la pulak sobs so taktau rasa dia cemana sampai sekarang haha. Tapi adik Nad cakap sedap

    ReplyDelete
  13. @acik idah hihi....macam nana jugakla sis untuk certain2 makanan...tapi otak2 dengan satar dua2 nana suka:)

    ReplyDelete
  14. @Rai Ourkizuna aah betul2...tapi kalau time lapar makan panas2 ni abes je kan kak,heeee

    ReplyDelete
  15. @Farah Waheda Wahid ololo..sokay akak^^ em,lebih kurang kot kak.nana tak pandai nak describe rasa dia macam mana,huuu...tapi sedap!

    ReplyDelete
  16. @YUS adesss...mujur baby adelia da lahir,kalau tak mesti baby dalam perut mintak2 suruh kak yus beli satar,heeee^^

    ReplyDelete
  17. @Lieya Von Jay tula akak..nana tengok gambar ni pun ase terbau2 lagi satar,sedapnya!

    ReplyDelete
  18. @adianiez AIDA wah,ramai rupanya suka satar ni,yeay!boleh geng ramai2:)

    ReplyDelete
  19. @Aisyah Az lorrrr.....da berminggu2 pun abes ecah.....hihi.....

    ReplyDelete
  20. @adrianna syaz w'salam....terima kasih jugak sudi balas jejak nana sya^^ haa tula dapat ikan yang gatal2 ni kadang2 memang tak tahan jugak kulitni sebab nana alergic seafood...huuuuu..tapi ritu degil jugak nak makan:)

    ReplyDelete
  21. @Nadratul Syazwana eh nad?nana tak pernah pulak oder otak2,,tapi kalau makan kat kedai,ada je dia letak otak2 ada meja siap2..satar tak penah jumpa lagi..maybe area2 ganu ada la kot.haa..rasa la nad,sedap!belum cuba belum tau,hihi

    ReplyDelete
  22. arghhhhhh!! u make me mengidammmmmmm T_T nakkkkk

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum wrb

    Akak org trg. Rasa otak2 n satar ni berbeza. Otak2 rasa rempah satar ni x ada rempah. Resepi sama kt atas, cuma ikn tu kami kt trg x rebus. Guna isi ikn mentah n campur bhn2 kemudian tumbuk. Mungkin antara sbb org x suka sbb terkena yg x brp sedap atau gatal kot...tp klu dpt yg betul2 sedap akak pasti..adik2 semua termimpi2 nk mkn satar. . 😀

    ReplyDelete

Terima kasih sudi tinggalkan komen di sini <3 REALLY appreciate it =)