Thursday, January 2, 2014

Cara mudah buat donut #gebu,lembut&sedap! :)

assalamualaikum...

1st entry untuk 2014^^ 
nak share dengan kengkawan resepi mudah buat donut
sebab apa mudah? sebabnya tak perlu timbang2 & bahan2 yang diperlukan pun sangat2 mudah

bila tengok bahan2nya ritu memang sangat simple semua ada kat dapur
cuma kena beli yis dengan gula kastor je
yis dalam RM0.70 ...gula kastor pulak dalam RM1.++ tak silap
okeh jom tengok bahan2nya


bahan-bahan:
2 sudu besar mentega
 1 biji telur
 1 cawan air suam
6 sudu besar gula pasir
 3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis (mauripan)
3 cawan tepung gandum

cara-caranya:
1. cairkan mentega & letak tepi dulu (saya cairkan sekejap dalam microwave)
2. larutkan gula dengan air suam dalam mangkuk besar
3. masukkan susu pekat & kacau sebati
4. masukkan yis, kacau sekali lagi & biarkan selama 10 minit 
5. pukul telur & campurkan dalam mentega cair tadi  
6.lepas 10 minit campuran yis tadi akan berbuih2..masukkan campuran telur ke dalam yis & kacau sebati 
7. masukkan semua campuran ke dalam tepung (masuk sedikit demi sedikit)
8. gaul adunan perlahan2 dengan senduk kayu
9. biarkan selama 45 minit
10. lepas 45 minit doh akan kembang & gebu gitu..da boleh bentukkan donut...takda acuan pun takpa..ikut kita nak bulat2kan ke nak jadikan dia bentuk donut jugak ke...terpulang^^
 (guna tepung kat tangan if doh melekat2) 

*rehatkan doh sekejap baru mula goreng
*masa goreng pulak kena sentiasa balik2 kan donut untuk dapat colour yang cantik..makesure api kecik
*sejukkan donut dulu baru salut dengan gula (saya guna gula kastor) tapi kalo nak salut dengan coklat pun boleh..ikut selera masing2^^


hasilnya....untuk percubaan pertama ni


memang sangat gebu,lembut & sedap! mak abah kakak adik anak buah semua suka:)

terima kasih mummy ayu atas resepi simple ni!!

sangat sesuai dimakan waktu sarapan pagi & minum petang..lepasni dah tak perlu beli donut kat kedai lagi dah...buat sendiri je^^

Namie Beauty

63 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi
sory x sempat nak komen banyak bz day

Mar Mansor said...

gebunya donut..

YUS said...

Wahhhh..
sedapnya! Nak buat lah nanti.. Boleh Alysha bawa bekal donut gi skolah nanti!
Hehe..

nanalee caramelo said...

yummeehh :) nak sikit

Cik Itah@RRP said...

thank share nana :)

Affy Afiqah said...

sukaaaaa donut!! kalau keria lagiiiii ika suka....hewhew
TQ nana share resepi :)

Kin Naz said...

terliur tengoknya nana :)

Haryati Faizal said...

erm...sedap tu suka gak donut

Gee Lion said...

saya tau makan je.. ehehehe :p

AnneRaini said...

akak dari thn lepas nak buat tp semgt nak buat tu xdtg2.

Lieya Von Jay said...

akak suka makan donut tapi smpai skrg xpernah cuba buat, insyaAllah one day :)

Yumida Huda said...

yumida kengkadang buat ia menjd
kengkadang bentan
maybe faktor sukahati letak sukatan kot..hihihi

Izzati Amira said...

besaqnyaaaaa donut tu nana!!! hahah

asha hana said...

pergh. fav fav. hahaha

QasehnyaRania said...

dh lama x buat donut. last buat masa kt jb tahun 2011.lama giler kot.hahaa.
ciksu kureng tp cik abe yg suka.
thanks share resepi ni nana. ciksu kopi pes tau. hikhik

nana kimie said...

@Nurzakiah Hanum hihi,it's ok sis^^ terima kasih ye sudi singgah blog nana:)

nana kimie said...

@Mar Mansor :)

nana kimie said...

@YUS haa kak buatla,heeee...mesti alysha suka^^

nana kimie said...

@nanalee caramelo ololo....xsempat nak bagi nana rasa ritu,hihi

nana kimie said...

@Cik Itah@RRP most welcome dear:)

nana kimie said...

@Affy Afiqah eh samala!heee...tapi kalau donut ni nana makan satu je da kenyang,kalau keria takpa makan banyak2 sebab suka sangat3x!

nana kimie said...

@Kin Naz hihi,jom kita mendonut^^

sha dhira said...

waahh. ini adalah oshem.. kuih feveret shad ni.. kita save resepi sis ya..

nana kimie said...

@Haryati Faizal hihi,ramai jugak penggemar donut ye kak:)

nana kimie said...

@Gee Lion hihi,try la buat jugak cik gee...simple je step dia^^

nana kimie said...

@AnneRaini heee.akak buat confirm lagi sedap!:)

nana kimie said...

@Lieya Von Jay buat tau kak,hihi....^^

nana kimie said...

@Yumida Huda hihi..nana 1st time buat,tu yang ikut betul2 sukatan,memula risau jugak kot tak jadi,mujurla dpt feedback +ve dari family,semua kata sedap,lembut^^

nana kimie said...

@Izzati Amira haha,memang kenyang kalau dapat makan donut ni:)

nana kimie said...

@asha hana hihi,hana suka donut jugak ye:)

nana kimie said...

@QasehnyaRania hikhik,sila kan ciksu^^

cahaya mata said...

wiwit..nk gak yunk..heee

QasehnyaRania said...

dah kopi
tenkiu :-)
tnggu mood ghajin mai baru buat. hihi
bahan dh ada cma mauripan je non hado.

Mardiah Diana said...

Akak pun peminat donat ni...InsyAllah esok nak buat untuk sarapan pagi...

nana kimie said...

@cahaya mata wiwit...da lama pun abes dear^^ mummy2be nanti buat la,mesti baby dlm tummy suka:)

nana kimie said...

@QasehnyaRania itula kan ciksu,mauripan je nanhado...kena buat stok mauripan kat umah lepasni:)

nana kimie said...

@Mardiah Diana pastu share kat blog ye kak^^

kingkong said...

thanks ya infonya !!!

www.bisnistiket.co.id

Akeyla Azmi said...

okay1!!
now i know the secret recipe hihihik <333
yayyyyy

Bazlia Amoza said...

i pun guna resepi yg sama cuma tak letak telur :)

Akeyla Azmi said...

kak nana!!!!
hehehe qila siap screenshot blog akak ni hohoho. semangat gila pegang phone sambil buat donat hikhik <333

Liyliz said...

akak pm dkt folder mana? liz tk jumpa la kak

sHaRiNa eLyaNa said...

sdpnya..yummy,,thnks for sharing, hihih

Cikna said...

Nak 1 boleh.......;-)

Diana Nurul said...

sedapnyer. tak sabar nk cuba

Hajarul Aina said...

Kalau wat adunan malam..pagi baru goreng boly ke?

nana kimie said...

sis hajarul aina : bolehje sis..nana pernah cuba..cuma texture dia lain sikit..xselembut n segebu gitu:)

fiza said...

Tgh try resepi..slalu buat donut tak menjadi sblm ni :p

Abu Zaini said...

Lezaaatnyaaa.. ingin nak mencoba neh

Pretty Honey said...

wah....thanks for sharing dear...^^

nana kimie said...

to saya yang bertanya di cbox : aah sis, habeskan satu paket yis tu =)

Akif Imtiyaz said...

Wah gebunya donut ..nak buat esok la ikut resipi ni ..tercari2 jumpa kat sini resipi donut gebu ..

Gondola Biru said...

Hehe harini lauk berbuka buat roti canai ayam percik. Esok boleh la buat donat gebu pulak. Nyam lapor!

Hawa Wati said...

salam...tq sudi share resepi donut

saya akan cuba.

jom singgah sini

http://vitalicious2u.blogspot.com/

Hawa Wati said...

tq sudi share resepi donut

feel free to visit

http://vitalicious2u.blogspot.com/

mamaleensihat SID said...

Thanks kongsi resepi mudah nie. Hehehe... bila ank2 dh paksa mama dia buat donut baru lah sibuk mengoogle resepi. Nasib lah mudah kan... ๐Ÿ˜Š
Kalu free singgah2 lah ke blog saya ๐Ÿ˜‰
http://mamaleensihat.blogspot.com/?m=1

Soo Yuun said...

terima kasih kongsi resepi. saya dah try Alhamdulilah menjadi..hihih

scheetah said...

tak pernah seumur hidup buat donut...tiba2 abahnya beli donut..anak makan mcm donut tuuu sedappp giler....
haiih, kene belajar wat donut nih....terus google, jupe blog sis...adushh, terliur giler...rasa nk buat skang jugak.....tp kene g beli bahan dulu.....heheheh

nak mintak izin ambik resipi donut yea,,, ^__^

terima kasih...hihihi..

eima said...

Tgh try ni ..nanti aku date blk..menjadi...uli tu sampai tak melekat ditangan atau melekat pun xpe...adunan mcm lembik je...rasanye dh tiru semua td step by step....fuhhhhh hrp menjadi la

inda nasuha said...

terima kasih...halalkan resepi ni ye...

Faris Khuzaimi said...

Terima kasih kak. Harap2 donut bujang nihh menjadi

puteri suria said...

Gebunya donat tu.

Farzana Aina said...

kalau tk letak mentega tapi letak marjerin boleh ke??