Tuesday, September 24, 2013

Cara buat jeruk mangga

assalamualaikum semua...


cara-caranya:
1. rendam mangga muda dengan air garam selama 2-3 malam (untuk hilangkan getah yang ada pada mangga)
2. buang air rendaman dan tapis mangga
 2. masak air gula dan tambahkan sedikit cuka dan kunyit
(tak letak kunyit pun takpa. just nak bagi mangga tu warna kuning)
3. masukkan mangga yang telah ditapis ke dalam air gula
5. simpan di dalam bekas selama 3-4 malam
6. siap untuk dimakan


selamat mencuba!^-^

Namie Beauty

11 comments:

Rashidah Juhari said...

look tempting!

jemput ke blog sy

http://www.rashidahjuhari.com/2012/05/saya-pengedar-shaklee-anda-di-kuala.html

rinoa squall said...

kecur air liur nampak...huhuhu

MAY said...

baru semalam ada makck opis bg jeruk pelam dia buat..hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah mmg rjin sgguhla yui nak buat ni..hihi

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Aduh dear .. kecur air liur umi ..tibe2 tekak ni nak cari mangga muda jeruk gak uhuk3

ZalinZalina said...

Masa muda2 dulu kak ina suka makan jeruk2 ni...dah tua2 ni nampak aje dah kata masammmmm...

Lieya Von Jay said...

wowo.... sedappp... dulu2 rajin gak buat jerok nii.. tapi kejap ja dh abeh ^_^

adianiez AIDA said...

jeruk mangga memang feveret.
beli aje, lom pernah aida buat sendiri :-)

Kisah Si Dairy said...

dah terliur nie...sedapnya..

are_lin@yu said...

jeruk sukanya..feveret ni.hehe

Cik Itah@RRP said...

sedapnya mangga.. nak sikit hihi