assalamualaikum semua...
cara-caranya:
1. rendam mangga muda dengan air garam selama 2-3 malam (untuk hilangkan getah yang ada pada mangga)
2. buang air rendaman dan tapis mangga
2. masak air gula dan tambahkan sedikit cuka dan kunyit
(tak letak kunyit pun takpa. just nak bagi mangga tu warna kuning)
3. masukkan mangga yang telah ditapis ke dalam air gula
5. simpan di dalam bekas selama 3-4 malam
6. siap untuk dimakan
selamat mencuba!^-^
11 comments:
look tempting!
jemput ke blog sy
http://www.rashidahjuhari.com/2012/05/saya-pengedar-shaklee-anda-di-kuala.html
kecur air liur nampak...huhuhu
baru semalam ada makck opis bg jeruk pelam dia buat..hehe
wah mmg rjin sgguhla yui nak buat ni..hihi
Aduh dear .. kecur air liur umi ..tibe2 tekak ni nak cari mangga muda jeruk gak uhuk3
Masa muda2 dulu kak ina suka makan jeruk2 ni...dah tua2 ni nampak aje dah kata masammmmm...
wowo.... sedappp... dulu2 rajin gak buat jerok nii.. tapi kejap ja dh abeh ^_^
jeruk mangga memang feveret.
beli aje, lom pernah aida buat sendiri :-)
dah terliur nie...sedapnya..
jeruk sukanya..feveret ni.hehe
sedapnya mangga.. nak sikit hihi
Post a Comment