Monday, December 23, 2013

Percubaan pertama buat Murtabak Megi vs Pemanggang Ajaib^^

assalamualaikum...

semalam gigih mengoogle cara2 nak buat murtabak megi
banyak versi jugak murtabak megi ni
so ambek cara yang paling simple & ikut bahan apa yang ada je^^



 bahan-bahan yang diperlukan:
2 bungkus megi kari
2 biji telur
mayonis

cara-caranya:
1. rebus megi (jangan letak perencah lagi) & toskan
2. pukul telur & tambahkan sedikit mayonis
3. gaul sebati megi yang telah direbus bersama telur
4. masukkan perencah & gaul sekali lagi (masuk 1 perencah pun da ok sebab kalau 2 masin)
4. masuk megi yang siap digaul ke dalam pemanggang ajaib
 5. tunggu sehingga 3-5 minit (sambil2 tu jenguk2 bahagian bawah murtabak if da masak terbalikkan pemanggang)
6. murtabak megi siap untuk dipotong & dihidang:)


credit to kak lya atas resepi ni:)

lepasni boleh try cara lain pulak tumis bawang lada semua + masuk daging cincang/ayam bagai
so untuk percubaan pertama ni cukupla yang simple2 dulu^^


Namie Beauty

16 comments:

fiqah hamed said...

Wah terliur tengok gmbr tuh..hehe...dah pernah cuba buat,ikut resepi kawan..sama macam resepi yg nana buat..sedapkan..(:

Vee Lea said...

Vee ada resipi ni kat blog. Hihihi :D

asha hana said...

murtabak maggi memang sedap. hana pernah makan. kawan yang buat. hik2. :D

Gee Lion said...

macam sedap je. macam sedap je. mcm simple je. mcm simple je. mcm nak buat je. mcm nak buat je.. hehe (:

salam kenal!

cik violet said...

tebalnye murtabak :)

Sally Samsaiman said...

Hehe...Sally dah bape lama nak buat..sampai skrg belum buat..last sally mkn masa 2008...haha

Sally Samsaiman said...

Resepi buat ape..? Meh dtg KL tlg buatkan..hehe

nanakimie said...

@fiqah hamed hihi,mudahkan resepi ni:) nana cicah dgn sos,tapi anak buah makan macam tu je^^ petang tadi diorang request lagi,nana cuba kurangkan perencah pulak,kalau semalam tu nana kurang sikit masin2 ni,heeee...

nanakimie said...

@Vee Lea ok,nanti nana terjah resepi vee pulak:)

nanakimie said...

@asha hana nana tak pernah makan pun dear,sadis tak? baru semalam la tetiba rasa nak buat & makan...^^

nanakimie said...

@Gee Lion salam kenal,terima kasih ye sudi singgah sini...:)

p/s:buat jangan tak buat^^

nanakimie said...

@cik violet haha,ni sebab nana tak ratakan penuh permukaan pemanggang tu^^ konon2 takmo nampak leper je,heeee

nanakimie said...

@Sally Samsaimanokla tu sally,nana tak penah makan pun sebelum ni^^ tak pernah terasa nak makan pun,baru semalam tetiba terlebih rajin nak buat:)

Rai Ourkizuna said...

lamanya tak makan murtabak megi.. last masa zaman sekolah dulu..hahaha.. nanti boleh cuba buat.. ada pemanggang ajaib jugak di rumah.. hihi..

Affy Afiqah said...

wahhhhh mudah ni.....macam boleh try je nanti hehe
sebab abah sukaaaa sangat makan murtabak....

TelingaBulat said...

mcm sedapla.tp kn tb xpernah cuba nk wt lg..insya allah resepi tuh akan diguna pki hehe