Thursday, February 16, 2012

basuh dan tanam uri bayi

assalamualaikum semua...




pagi tadi nana sempat calling2 dengan en.kimie. sebab class dia petang. dah lama tak berborak. macam2 cerita keluar. cerita yang dah main pun sambung lagi borak pagi tadi. ada jugak la keluar cerita masa dia pergi umah tok bidan. sebab nak basuh dan tanam uri baby kakak dia.


malam dia pergi tu nana tak tau pun. mesej tak balas-balas. ingatkan dia da tidur. dalam sebelas lebih tak silap baru dia balas.


en.kimie : baru balek .....
nana : pergi mana? ingatkan da tidur ( nada merajuk la konon. mesej tak balas)
en.kimie : balek dari surau tadi ma suruh pergi umah tok bidan. basuh uri baby kak.
nana : ooo....
en.kimie : takut masa pergi tadi. gelap gelita. jalan pulak sempit. kanan kubur. kiri semak. cari rumah tok bidan tak jumpa-jumpa. ayah dah suruh patah balek da. dah jumpa rumah. nak masuk pun seram je. gelap.
nana : hah? yeke? seramnya....huhu...


en.kimie cerita dia nengok la apa tok bidan tu buat. dari basuh sampai ke tanam. ada pengalaman jugak la dia dari nana yang nengok uri pun xpernah. padahal dah ada dua anak buah.


nana ingatkan dia pergi naek kereta dengan ayah ( atuk en.kimie ) dia. rupanya motor. adeh! kalau nana mau tak meremang bulu roma. jalan gelap. kanan ada kubur pulak tu...huhu....


nana pun google la tadi. 1st time nengok macamana rupa uri tu. lagi info details pasal uri dan cara basuh dan tanam uri. click sini.....

Namie Beauty

22 comments:

fieda said...

kak fieda langsung tak pernah tgk wlpn dah ada anak 3..semua suami kak fieda yg uruskan..

nanakimie said...

ada nana baca, lebih elok suami yg uruskan...dekat link yg nana bagi tu pun ada dia cakap:)

[ wanni ] said...

seram gak tu~ hanya en kimie yang gagah berani berjaya menempuh ke rumah tok bidan, hehe

nanakimie said...

tu la,atuk dia da suruh patah balek da...tp en.kimie terus je.sampai la jumpa umah tok bidan tu,

gagah perkasa pun,tp dia ckp lemah semangat jugak la nk masuk umah tok bidan tu..hehe...

kalau nana xsampai separuh jalan dah patah balek kalau da seram2 gitu...^-^

Noraim said...

sy pernah tgk cara basuh uri. mak sy basuh yg kakak sy punya.

Zie said...

ooo mak pernah bagitau cara nak buat... tapi tak tengok live pun.
2 anak zie mak yang buat....

nuyui a.k.a miss YUI said...

pernh tgk tp xpernh pegang.

nanakimie said...

noraim : ooo..nana xpernah ngk pn...hu...

sis zie : nana rasa,akak nana pun xpernah ngk...mak yg basuhkan xsilap,ayah nana tanamkn kt dpan umah...

::CIK LYNN:: said...

jln nk ke umh tok bidan 2 cm citer drama plak...hehe...tkotnya..

cik lynn pnah tgk uri n org bsh uri...bau drah tu cm bau drah priod gk la...

IntaNBerliaN said...

menyeramkn lah pulak.. tiba2 teringat cerita santau semalam.. adoiii.. blh plak gitu... hihii

Nisa Greennnpanda said...

sy pun xpenah tgk uri...
tau2 dh siap tanam dh, hehe..

AnneRaini said...

huish scarynyer...sy pon tak pernah tgk uri..takmo tgk sbb geli..

nanakimie said...

yui : ok la tu dr nana xpernah ngk live...hehe..

cik lynn : tu la,seramkan...nana ada jugak bayang cerita hantu yang tok bidan makan uri apa semua tu kan..haish,mujur la tok bidan tu xmacam tu..hu...

nanakimie said...

sis intanberlian : hee...nana ni penakut cket,cerita santau nana xpernah nengok..nanti terbayang2 hantu tu..hee....da la nak balek hostel da xlama lagi ^-^

nisa : hee...xpe,janji selamat ditanam kan:)

sis anneraini : nana ngk kat link blog tu,ada jugak la rasa geli,kalo ngk live xtahu la...:)

NOOR FATIN said...

saya xpenah tengok jugak. lagipn saya anak tunggal. xde adik. anak pn xde lagi. belum kawin.. hehe

seramnya =,=

nanakimie said...

oo,atin anak tunggal..nana baru tahu...heee....:)

seramkan atin,

mama_umar_maryam said...

samelah, pnh nmpk sikiiiit je uri tu,pastu mmg ade maksedare ni tlg uruskan , basuh..dan tanam sumer uri2 anak2/cucu2 kt umah arwah atuk :)

nanakimie said...

wah,turun temurun tu sis..heee....

dari anak2 ke cucu2 ye ^-^

Izan Ishak said...

dari empat2 org anak... k.izan cuma pernah uri si kembar je.

nanakimie said...

oo...sama je la kalo yg kembar pun ye sis?hee...nana xpnh ngk pun,ngk pada gmbr kat link tu je...huhu,

eintan nurfuzie said...

yeke kena camtu.. ingt tanam belakang umah je

9n0L4 said...

terjah entry terbaik orang. hehe. memang terbaikkkkk. ;)

http://farizafairuz.blogspot.com/2012/06/banyak-persoalan-yang-berada-di-minda.html