assalamualaikum semua...
Orang tua-tua selalu mencampurkan bawang putih dalam makanan mereka. Sebenarnya, bawang putih bukan hanya sekadar menyedapkan makanan malah dapat digunakan sebagai ubat. Selain kandungan antibiotik, antikolesterol dan antiradang, bawang putih juga mengandungi enzim yang melawan barah. Namun cara menyediakannya perlu betul iaitu dengan menghiris ataupun menumbuknya. Biarkan selama 10 minit lalu masukkan ke dalam masakan.
sumber : 365 Tip Sihat Gaya Rasulullah
<<gambar di atas credit to google>>
15 comments:
trima kasih utk perkgsian ini..
nice sharing :)
akak suke sangat makan bawang putih ^_^
Thank u dear.. baru umi tau khasiat bawang putih .. pas ni umi tak buang lagi bawang otih kalau terjumpa dlm sayur hihi
kalau kailan goreng ikan masin memang suka makan bawang putih, tapi kalau sesaja makan memang tak berapa nak gemar...
nice info but....sy tak suka bawang putihhh..T.T
@nuyui a.k.a miss YUI sama2 yui:)
@Sally Samsaiman perkongsian bersama,heee
@Lieya Von Jay bagus2^-^ amalkan selalu ye,heee....akak kan rajen masak:)
@Farah Waheda Wahid nana pun xboleh nak telan kan kalau makan sesaja^-^
@Cik Itah@RRP letak dalam masakan pun xmakan ye,it's ok dear...:)
most welcome umi:)
meaning that hiris then biarkan baru masak ke? erkk..ke sy salah faham..
@chicken_floss kalau ikut fahaman nana macam tu la,heeee...kena hiris or tumbuk dulu,pastu biar 10 minit,baru tumis^-^
oh...mcm tu eh..yelah sbb selalukan hiris2 terus goreng..heee..ok shud try..:)
Post a Comment