Friday, December 16, 2011

Gerenti Jadi!(◕‿◕✿)

assalamualaikum semua....


salam hari jumaat!:) pagi tadi kemas bilik jumpa buku masakan neh. baru jugaklah beli masa keluar dengan en.kimie baru neh. yang buku masakan pahang tu nana beli masa keluar dengan member-member. tak pernah-pernah terniat nak beli^-^

apa yang buat nana tertarik dengan buku-buku tu?

sebab cover dia ada tulis Sedap Mudah Gerenti Jadi! 
bukak-bukak je page dia nampak masakan yang mak nana selalu masak. tengok bahan-bahan dia simple jew. and cara masak mudah. maybe tu lah kot tagline diorang Sedap Mudah Gerenti Jadi:) da kawen nati boleh maen masak-masak sensorang kat umah^_^


masuk kedai buku tu pon sebab nampak ada sale 30%
nengok novel adoyai bestnya...tapi buat-buat tutup mata jew. sebab novel-novel yang nana beli masa book fair kat pwtc tu pon tak habes lagi baca. so,jenjalan dalam tu. jumpa lah buku masakan neh:)

and yang paling penting,nanti kalau ada orang tanya nak masak ikan patin masak tempoyak camna. takda lah tak taw kan:) boleh jew nak tanya mak masak camna. tapi sesaja gatai tangan nak beli jugak....

ada macam-macam resipi dalam satu buku tu.  nana pilih buku pahang of coz lah nana orang pahang. pantai timur pulak en.kimie yang pilih suh nana belajar masakan kelantan...ntah jadi ke tak kan^-^ kopitiam tu sebab ada gabungan western and ala-ala kampung cket:)

menu pantai timur
nasi kerabu,laksa kelantan, singgang ikan kembung, satar, nasi dagang kelantan&terengganu, nasi tumpang, opor, rojak katih and macam2 lagi 29 resepi yang ada


menu ala kopitiam
set kopitiam, cucur udang, char kuetiaw, nasi goreng tomyam, mi goreng pataya, tomyam spageti, sizzling chicken rice, chicken chop lada hitam, lamb chop, rojak and macam2 lagi 29 resepi yang ada ^-^

nota kaki : ada jugak jumpa buku indahnya kawen muda. takpa next time lah beli^-^
Namie Beauty

10 comments:

Azzah said...

nanti bertambah rajin la masak..

eiyzniey said...

wahh..
rumah nini ade buku y kat tengah tu..
heheh..
slamat memasak..
:)

Tina Othman said...

wah bestnya siap ada koleksi buku masakan

mesti lepas ni lebih rajin masuk dapur kan =)

fieda said...

wah..nana pandai masak la pas ni..

::CIK LYNN:: said...

nana nti share pa yg nana msak kt blog tau..=)

nanakimie said...

azzah : hehe....da ad resepi semangat jugak lah nak masak, tapi buat tu tak taw bila:)

nanakimie said...

nini : ow, yeke...hehe....best jew kan ngk menu2 dalam tu:) sonoknya bila pandai masak macam2^-^

nanakimie said...

tina othman : beli sebab nak ambek mood dulu, da ada buku baru semangat cket:) sedap ke tak tu belakang kira^-^

nanakimie said...

sis fieda : amin...insyaAllah..nana neh malas cket bab masak2...jumpa buku tu ase smgt cket...:)

nanakimie said...

cik lynn : okeyh cik lynn!:)